V. Somogy Megyei Gyermekvédelmi Hét - Összefoglaló - Támogatóink teljes köre

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Somogy Megyei Gyermekvédelmi Héten ismét rengeteg színvonalas rendezvény várta a gyermekvédelmi gondoskodásban élő somogyországi gyermekeket.

A Bolhás községben május 28-án megrendezett pazar gyermeknapi programcsokorral, a Nevelőszülők és gyermekek napjával kezdődött meg a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Hét.

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat ezzel a rendezvénnyel ötödik éve állított össze olyan, egész hetet betöltő eseménysort, amelynek keretében sokszínű tartalommal ajándékozhattuk meg a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket és fiatalokat. A tavalyi évvel megegyezően, ezúttal is a nevelőszülői hálózat csurgói körzete rendezte a programot, az intézmény munkatársainak közreműködésével.

A települési önkormányzat támogatásának köszönhetően esett a választás Bolhás községre a nyitórendezvény helyszíneként, ahová a nevelőszülői hálózat családjaiban élő kiskorúakat hívták meg a programgazdák. A „Nevelőszülők és gyermekek napja” címmel meghirdetett nagyszabású gyermeknapi rendezvényen Galba Mihály, Bolhás polgármestere köszöntötte a mintegy 400 vendéget és a munkatársakat. A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének képviseletében Nábrádi Csilla megbízott osztályvezető osztotta meg a gyermeknaphoz, annak jelentőségéhez és méltó megünnepléséhez fűződő gondolatait, majd Dr. Berdár Valéria vette át a szót. A rendezvényt Tomorné Huber Éva, a házigazda intézmény igazgatója nyitotta meg. A Kaszó Erdőgazdaság Zrt. munkatársának lendületes vadászkürt indulóját követően vette át a mikrofont a műsorvezető, Kis-Pál Judit szakmai vezető.

A tartalmas program-kínálatnak köszönhetően egyetlen gyerek sem unatkozott a nap során, sőt már a megnyitó előtt sokan odatelepedtek a kézműves asztalok köré. Az egykori Tallián-kiskaskély épületében kialakított kultúrház hangulatos, terebélyes lombkoronákkal árnyékolt szabadtéri területén sorakoztak a kézműves sátrak. Egyaránt népszerűnek bizonyult a hűtőmágnes, a dekupázs, a korona készítés, a rajzverseny, a pom-pom fonás, a népi gyermekjátékok sora és az íjászkodás, a kötélhúzás, a futóverseny, a szkander, de a csillámtetoválásért és az arcfestésért is kígyóztak a sorok.  A tűzoltó autókat szinte minden órában újabb és újabb gyermekcsoportok vették birtokukba, ahogy a légvár és az ugráló vár sem maradt gazdátlanul. A zumba bemutatón és a kareoke-n a rátermett iskoláskorú lányokat és fiúkat nagy tapssal fogadta a közönség. Egy közös pillanat erejéig minden résztvevőt egyazon helyszínre invitáltak, ugyanis a polgármester külön ajándékának köszönhetően, egy a magasba vezényelt drón segítségével készültek rendhagyó légi felvételek.

A Kométa ’99. Zrt és a Kaszó Zrt. támogatásával jelentős mennyiségű vad- és sertéshúsból készült gulyásból mindenkinek bőséggel jutott, a somogyvári Fonte Viva Kft. pedig idén is várakozáson felüli mennyiségben biztosította az ásványvizet. A nap derekán Szászfalvi László és Ander Balázs országgyűlési képviselők is megtisztelték köszöntőjükkel a program résztvevőit. Az ünnepnap  záró eseménye, a versenyek eredményhirdetése után mindenki kellemesen elfáradva, derűs hangulatban búcsúzott el a bájos dél-somogyi falucskától.

A rendezvény-sorozat második programján, május 29-én a sporté, a futballé volt a főszerep, és így, természetesen, a közös mozgás öröméért a kaposvári Városi Sportcsarnokba érkezett fiataloké. Szente Róbert, a Gyermek- és utógondozó Otthon szakmai vezetője hívta életre több mint két évtizeddel ezelőtt a gyermekotthonokban, lakásotthonokban nevelkedők sport rangadóját.

A május 29-én megrendezett XXI. Nyár Kupán a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének képviseletében Szikulai István gyermekvédelmi referens köszöntötte a gyermekotthonok válogatott csapatait és a drukkernek érkezett munkatársakat, majd az intézmény-vezetés képviseletében Troszt Éva igazgató-helyettes nyitotta meg a hagyományőrző sportrendezvényt.

Az intézményen kívül is népszerűséget nyert, tradicionálisnak tekinthető Nyár Kupa különös értéke az, hogy az esemény nem csak egy napi programban összpontosul, hanem egyben megtestesíti a mérkőzést megelőző hónapokban, években végzett munkát, a sokszor kemény edzéseket. A szervező Gyermek- és Utógondozó Otthon munkatársai a kezdettől sokat tesznek a növendékek mozgás iránti igényének felkeltésért, a sport mindennapossá érleléséért.

A labdarúgó Nyár Kupán az idei évben öt, a fiatalok mellett munkatársakkal is megerősített csapat mérte össze felkészültségét. Első helyezettként végül a két házigazda csapat egyike, a „Nyár B” nevet viselő futball csapat végzett, másodikként a fonyódi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon csapata, és a dobogó harmadik helyezettjeként a Nagyszakácsi Gyermekotthon. A kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon és a házigazdák „Nyár B” csapata, a napszúrós nyári kánikulában is, ugyancsak kellő elszántsággal, dicséretesen küzdötte végig a mérkőzéseket.

A harmadik programként, május 31-én pi ajándék mozifilmvetítésre várták a gyermekotthonban, lakásotthonokban és a nevelőszülői családokban élő gyerekeket és fiatalokat. Az idei évben mintegy 180-an jelentkeztek a „Mozi mindenkinek” címmel meghirdetett programra, amelynek a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota adott otthont. Az intézményünket nyolcadik éve támogató kulturális menedzser, Bujdosó Bálint ezúttal is olyan filmet keresett a népes közönség számára, amely a legkisebbektől a kiskamaszokon át a felnőttkorba érett fiatalok korosztályáig értékes élménnyel szolgál. Ezúttal az „Alvin és a mókusok 4: A mókás menet” című filmre esett a választás, amely szórakoztató, humorban bő fordulatokkal vonultat fel mozgalmas epizódokat a hétköznapi élet felhőtlen és árnyékos pillanatiból.

„A mókusok szeretnének nyugodtan élni. Számukra a nyugalom sok éneklést, sok evést és rengeteg rendetlenséget jelent, ám nevelőapjuk, Dave felforgatja a békés hétköznapokat. Meg akarja kérni a barátnője kezét, és hogy ne álljanak az új családja útjába, meg akar szabadulni a mókusoktól. Vagy hát lehet, hogy mindez nem is igaz…” –olvasható a filmről készül publikációkban.

A vetítésre érkezett gyerekek közül sokan felejtették a szemüket az egyedülállóan díszített épület homlokzatán és szép belső falain, mennyezetén, ami merőben más hangulatú a bevásárlóközpontok mozitermeihez képest. Az 1928-ban Városi Mozgóképszínház néven létesített intézményt egykor az ország egyik legrégebbi és legelegánsabb filmszínházaként ismerték el. Az épület - a több éves nagyszabású felújítása után is - megőrizte vendégei számára a klasszikus mozi-miliőt. Az ún. art-deco stílusban készült, egyiptomi elemeket is hordozó létesítményben, az egykori építtetői a mozgókép varázsát igyekeztek egybeolvasztani a fáraók világának misztikumával.

A nagybajomi Kékmadár Gyermekotthonban nevelkedő fiatalok a kézműves szakkörük során készítettek kedves ajándékot az alkalomra, így köszönve meg társaik nevében is a gyermeknapi mozifilmvetítést a támogatóknak.

A rendezvény-sorozat negyedik napján a marcali Százszorszép Gyermekotthonban az új anyás lakóegység ünnepélyes avatásra került sor. A kiskorú lányanyák és babáik együttes elhelyezését, teljes körű otthont nyújtó ellátás biztosító csoportot Pipacsnak nevezte el a létesítő háttérintézmény, amely 46 millió Forint nagyságrendű saját forrásból teremtette elő a beruházás költségét. A kényelmi és esztétikai igényeknek teljességgel megfelelő, korszerű és színvonalas lakóegység avatására június 1-jén, a fenntartó, a társintézmények képviselői, a munkatársak, és természetesen az itt átmeneti otthonra talált anyukák jelenlétében került sor. A baba-mama csoport lakói kedves, derűs, zenés műsorral lepték meg az ide érkezett vendégeket. Móring József Attila országgyűlési képviselő, majd dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket, majd Tóth László Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója méltatta a fejlesztést. Dr. Sütő László, Marcali polgármestere néhány szóban kitért a Százszorszép Gyermekotthon korábbi évtizedeire, Tomorné Huber Éva igazgató korábbi, a cél érdekében tett erőfeszítéseire is.

Más megyék gyermekvédelmi szakemberei részéről is sokan várták a „Szemük fényében – fiatalkorú anyák a gyermekvédelemben” címmel a városi Művelődési Házban megrendezett konferenciát. Itt ugyancsak Móring József Attila, Dr. Neszményi Zsolt, Tóth László Norbert és dr. Sütő László köszöntötte a szakmai programon megjelent hallgatóságot. Kovács Mátyás, a programgazda intézmény utógondozói ellátásban részesülő neveltje József Attila Elégia című versét mondta el, színpadhoz szokott művészekkel szinte egyenértékű hitelességgel.  Gulyásné dr. Kovács Erzsébet, az SZGYF főosztályvezetője a saját gyermekkel történő együttes ellátás országos tapasztalatairól adott számot előadásában, majd Pogány Judit, Jászai Mari és Kossuth-díjas színész, érdemes művész gyermekkorának árnyoldalait, hányattatásait, szélsőséges gyermekkorának emlékeit osztotta meg a kissé megrendült, elérzékenyült résztvevőkkel. „Jobbá szeretni – Roma családok pasztorálása” címmel Somos László kaposfői esperes-plébános, tanodavezető a cigányszármazás keserveiről és kezelhetőségéről adott számot előadásában a hallgatóságnak. Dr. Fábián Ildikó, Magyar Református Gyermekvédelmin Szolgálat debreceni intézményvezetője „Keresztény szemmel a gyermeknevelésről”, Mózes Ernőné, a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon igazgatója a krízisotthonok válságkezelésen betöltött szerepéről tartott tanulságos előadást. Dr. József István PhD okleveles szakpszichológus, szupervízor, egyetemi docens a lelki karbantartás, a kiégés megelőzésének fontosságáról és lehetséges kezelési módjairól osztotta meg tapasztalatait és javaslatait. A rendezvény további meglepetéseként, a számos rendezvényen kiemelkedő elismerést aratott Garami Zoltán, a Somogy megyei nevelőszülői hálózatban élő utógondozói ellátott fiatal átütőerejű énekhangjával és a saját maga szerezte dalával varázsolta el a közönséget.  Végül Lőrincz Sándor, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense összegezte az elhangzottakat mintegy a program zárszavaként.

Az ötödik napon a sokak részéről nagy izgalommal várt XI. „Zene nélkül mit érek én?” zenés-táncos fesztivál került megrendezésre. A tehetséges, színpadra termett gyermekeknek és fiataloknak köszönhetőn, az idei évben is felejthetetlen, a munkatársainknak is valódi feltöltődést teremtő előadások részese lehetett a nagyszámú közönség. Ezúttal összességében 65 kiskorú és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt jelentkezett a tehetségkutató fesztiválra.  A mindvégig titokban tartott sztár fellépő, Oláh Gergő előadóművész dalait ugyancsak hálás tapssal köszönte meg a nagy számú közönség.

A programsor záró rendezvényén, június 4-én mintegy 600 száz résztvevő vendég és versenyző  töltötte be a nagyszakácsi Királyi szakácsok udvarát, ahová a 11. alkalommal hívták meg az ország gyermekvédelmi intézményeit a „Körbejár a fakanál” című  főzőversenyre. Bátori Zsolt, az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója, Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere és Tomoné Huber Éva, intézményünk igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A jelentkezők örömmel tettek eleget a versenyt kiíró programgazdák elvárásának, miszerint az ételekbe a magyar konyha hagyományait kellett belefőzniük – a meghirdetett „Disznó java, marha lába, őseinknek a nyomába, minden jót a kemencébe, bográcsba!” mottóhoz hűen. A különböző megyék főzőcsapatai mellett, fenntartó SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének munkatársai is beneveztek a versenyre, amelyen összesen 27 főző csapat mérte össze rátermettségét. Végül az EMMI Kalocsai Gyermekotthona és örömünkre a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon főzőcsapata végzett a „kulináris dobogó” két első helyezettjeként, az utóbbit pedig különdíjban is részesítették a versenybírák. A résztvevő gyermekek a teljes napon át sokszínű, érdekes kézműves foglalkozásokon és sport versenyeken vehettek részt, a délutáni órákban a színpadon váltották egymást dalaikkal a rátermett fiatalok, akik végül össztánccal búcsúztatták el a tartalmas egyhetes rendezvénysort.

A programok sikeres lebonyolításához az idei évben is számos támogató nyújtott segítséget intézményünk számára. Támogatóink teljes köre a következő:

 

Bujdosó Bálint kulturális menedzser, Kaposvár

Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt., Kaposvár

Fonte Viva Kft., Somogyvár

Hans-Paus Hungaria Kft.

Kométa ’99 Zrt., Kaposvár

Marcali Városi Kulturális Központ

Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete

Miklós László egyéni vállalkozó

Nagyszakácsi Önkormányzat

Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége a Magyar Gyermekekért

Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Címkék: Rendezvények


Vissza az előző oldalra