Szent Kristóf-díjban részesült Mezei Erzsébet nevelőszülő

Nagy örömmel, a munkatársaink számára is erőt, értéket adó gondolatokkal gratulálhattunk a nevelőszülői hálózatunk egyik leghitelesebb, legeredményesebb nevelőszülőjének, Mezei Erzsébetnek, aki a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban november 10-én megrendezett nagyszabású díjátadó ünnepségen a Szent Kristóf-díjat vehette át.

Nagy örömmel, a munkatársaink számára is erőt, értéket adó gondolatokkal gratulálhattunk a nevelőszülői hálózatunk egyik leghitelesebb, legeredményesebb nevelőszülőjének, Mezei Erzsébetnek, aki a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban november 10-én megrendezett nagyszabású díjátadó ünnepségen a Szent Kristóf-díjat vehette át. A Szociális Munka Napja alkalmából átadott kitüntetés mellett, odaadó munkája méltó elismeréseként, ugyanezen a napon Bátori Zsolt, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Somogy főigazgatójának főigazgatói dicséretében részesült, a kőkút-gyöngyöspusztai Magas Cédrus Szociális Otthonban ugyancsak a Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett díjátadó ünnepség keretében.

 

Mezei Erzsébet - mint ahogy a nevelőszülői hálózat egyik munkatársa fogalmazott nemrégiben -, olyan ember, akinek a munkája egyben a hivatása is. Olyan nevelőszülő, aki minden rosszban képes felfedezni valami jót. Minden nehézségen továbblendíti egy gyermeki mosoly, egy derűs tekintet. Ámde egyben szerencsés ember is, mert az emberi lét talán legféltettebb értéke bízatott rá: a gyermek. Őt – mint munkatársaink egyöntetűen megfogalmazták -, „Az Isten is nevelőszülőnek teremtette!”

 

A nevelőszülői hivatásának kezdete, előzménye még 1997-re nyúlik vissza, amikor férjével, Mezei Sándorral Budapesten fogadták otthonukba az első gyermeket, egy halmozottan hátrányos helyzetű kisfiút. Ez az esemény indította el Erzsébetet a nevelőszülővé válás útján, ezért 1999-ben elvégezte a nevelőszülői képzési, ún. FIKSZ tanfolyamot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjának keretében. 2001-től már hivatalosan is nevelőszülőként nevelt gyermekeket, majd költözésük után Somogybabodon folytatta a család a hiánypótló szolgálatot. 2013-tól intézményünk hivatásos nevelőszülőként foglalkoztatta.

Máig összességében 11 gyermek fordult meg a családjukban, a normál szükségletű, a tanulásban is kiváló gyermekek mellett befogadtak ún. SNI-s értelmi fogyatékos, autista, súlyos mértékben magatartászavaros, valamint bántalmazott, és személyiség-fejlődésében súlyosan sérült gyermekeket is. Megelégedésükre ez év nyarán az egyik nevelt leánya óvodapedagógusi diplomát szerzett, férjhez ment, az ifjú párnak így örömmel tarthatták meg a lakodalmat.

Mezei Erzsébet példamutató módon segíti és támogatja a gyermekek kapcsolattartását a vérszerinti hozzátartozóikkal, a szülőkkel mindenkor empatikus, partneri a viszonya.

Jelenleg heten nevelkednek a nevelőcsalád gondoskodásában. A gyermekek közül a már utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt a Pécsi Orvostudományi Egyetem Természettudományi Karának fizika szakos hallgatója, két leány pedig a Gandhi Gimnázium diákja. A többi gyermek általános iskolás, a kisebb életkorúak között van, aki autista, van, amelyikük súlyos magatartászavaros tünet-együttessel terhelt, illetőleg a tanulásban kis mértékben akadályozott gyermek is él a családban.

 

A nevelőcsaládban elfogadó, szeretetteljes légkör nevelkedhetnek a törődésükre bízott gyermekek, miután Erzsébet egy igazi „tyúkanyó” típus, akinek mindennapjai mindenkor a gyerekek körül forognak. Mindenkivel az egyéni képességei és szükségletei szerint foglalkozik. Hosszú évek tapasztalatai után is mérhetetlen szeretettel, óriási türelemmel és szinte kifogyhatatlan energiával igyekszik a gyermekek életét minél színesebbé, élménydúsabbá tenni. Gyakran járnak a Balaton-partra, színházba, moziba, és kirándulni is. Mezei Erzsébet számára a legfontosabb cél az, hogy mire az otthonukból kirepülnek a gyerekek, valóban alkalmassá váljanak az önálló életre. Ennek érdekében egész kicsi koruktól bevonja őket a házi munka és a ház körüli teendők lehető legszélesebb körébe, gyakorlattá érlelve azt, hogy a közösen végzett munka és erőfeszítés adja a legmélyebb alapot az önállósághoz szükséges ismeretek, készségek elsajátításához.

Mezei Erzsébet a férjével és a náluk nevelkedett gyerekei segítségével nyaranta halmozottan hátrányos helyzetű kiskorúak táboroztatását is vállalja, a házuk kertjében felépített faházakban. Ilyenkor a teljes napot betöltő programokat is szerveznek vendégeiknek, és ezen túl Erzsébet finomabbnál finomabb ételeket is készít.

Erzsébeték családjában a nevelőszülői tevékenység akkor sem szűnik meg, amikor a gyermekvédelmi gondoskodásból hivatalosan kikerülnek a fiatalok. Az elválás után is visszavárják a nagykorúvá cseperedett neveltjeiket, akik rendre gyakran vissza is térnek hozzájuk, sok esetben új társukkal, gyermekeikkel együtt. Ahogy Mezei Erzsébet, a „nagycsalád” értékrendjéből fakadóan, egy alkalommal ki is fejezte: „Ez  így van jól!”.

Munkatársaink nevében ezúton is tisztelettel és örömmel gratulálunk

a megérdemelt elismerésekhez!

díj átvétel.jpgdíj.jpgDSCN4230.JPG

Címkék: Híreink


Vissza az előző oldalra