Nevelőszülők kötelező szakmai továbbképzése Kadarkúton

Címkék: Híreink

A Somogy megyei nevelőszülők április 11-én megrendezett szakmai rendezvényének ezúttal második alkalommal biztosított kényelmes helyszínt Kadarkút önkormányzata, a Művelődési Házban. A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatának első félévi kötelező továbbképzését Karsai József, Kadarkút polgármestere nyitotta meg, majd dr. Sütő Bernadett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese köszöntötte a több mint 200 nevelőszülőt és az intézmény mintegy 60 munkatársát.

A szakmai rendezvény programjának előadásait elsősorban a napjainkban tapasztalható nehézségek, és más aktualitások témakörében készítették elő a szervezők és a felkért előadók.

Osztatlan érdeklődéssel hallgatták a résztvevők Murányi Eszter nevelőszülőnk „Romának lenni” című rendhagyó előadását. A nevelőszülő a szűkebb és tágabb környezet elfogadtatásában a roma származású férjével közösen megélt közvetlen tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A „Gyermeki sorsok – A befogadás és az elfogadás a család szemszögéből” című közös előadásával két pszichológus munkatársunk, Haász-Simon Gyöngyi és Etlinger Margit igyekezett olyan segítséget adni, amely megkönnyíti a nevelőszülői családok és az újonnan bekerülő gyermekek számára az érzelmi, kapcsolati harmónia mielőbbi megteremtését.

Sokakat megérintett Dr. Fábry Kornél atya, a kaposfüredi Szent Őrangyalok Templom plébánosának megindító és tanulságos, „A megbocsátás öröme” című eladása, amelyet a Költészet napja alkalmából József Attila megzenésített versével tett hangulatosabbá. A törvények, rendeletek vonatkozó jogszabályainak és az intézmény belső szabályozóinak, normáinak érdemi betartása érdekében, a hétköznapi gyakorlat tükrében tartott előadást Troszt Éva, a szervező házigazda intézmény igazgatóhelyettese. A serdülőkorúak nevelési problémáiból adódó konfliktushelyzetek hatékonyabb kezelése érdekében Vatiné Nádas Nóra, a Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság szakmai vezetője osztotta meg ismereteit, javaslatait a hallgatósággal.

A továbbképzés záró előadásaként Tomorné Huber Éva, a gyermekvédelmi központ igazgatója tartott tartalmas, tanulságos, az elmúlt fél évtized időszakát átfogó értékelést.