Tájékoztatás az Érdekképviseleti Fórum 2016. évi első üléséről

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Óvoda, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Érdekképviseleti Fóruma február 3-án tartotta meg az idei évi első ülését, a Kaposvár, Nyár u. 112. alatti Gyermek- és Utógondozó Otthon épületében.

Az Érdekképviseleti Fórum a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben foglaltaknak megfelelően, elsősorban az ellátásban részesülő gyermekek és fiatal felnőttek, illetőleg az itt dolgozók érdekvédelmét szolgálja. A fórum megvizsgálja a benyújtott panaszokat, döntést hoz a hatáskörébe tartozó ügyekben, és javaslatot tehet a gyermekjogi képviselőnél vagy más, hatáskörrel rendelkező szervnél. A beérkező panaszok kivizsgálása után a fórum 15 napon belül értesítést küld a vizsgálat eredményéről.

Az Érdekképviseleti Fórum az intézmény vezetője számára véleményt nyilváníthat a gyermekeket, a fiatalokat érintő ügyekben, javaslatot tehet az alaptevékenység szolgáltatásainak tervezéséről, működtetéséről, valamint az ebből származó bevételek felhasználásáról, és egyetértési jogot gyakorol a házirend jóváhagyásánál.

Az Érdekképviseleti Fórum javaslatot tehet az éves munkatervvel és olyan szolgáltatások tervezésével, amely az intézmény alaptevékenységével összhangban készült. A munkaterv tartalmának megismerése után, a tagok egyetértését a fórum záradékolásával is meg kell erősíteni.

Az ülésen az intézmény 2016. évi munkatervét a fórum egyhangúan, tartózkodás és ellenvélemény nélkül egyszerű szótöbbséggel megszavazta.

Ugyancsak ezen az ülésen került sor az Érdekképviseleti Fórum saját munkatervének elfogadására. A testület panasz bejelentés esetén rendkívüli ülést hív össze, de amennyiben erre nem kerül sor, a második ülést októberre tervezik. Erre meghívást kap az intézmény Közalkalmazotti Tanácsának elnöke is, aki az eddig elért eredményekről és a további feladataikról, terveikről tájékoztatják a tagokat.

A tavalyi évhez képest, különböző okok miatt számos változás történt, ezért a fórum személyi köre is változott.  Az egységek szakmai vezetői az ülésen összességében 5 kiskorú és 3 utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt akadályoztatásáról, kilépéséről adtak tájékoztatást, valamint ezzel egyidejűleg 5 újabb kiskorú és 3 utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt belépéséről. A kiskorúak delegálását az előzőleg megtörtént gyermek önkormányzati választások alapozták meg. A tagságba egy újabb munkatárs is jelezte a belépési szándékát, a Zita Speciális Gyermekotthonból. Az ülésen az újonnan érkezők bemutatkoztak.

Az Érdekképviseleti Fórum megújult tagsága részletesen a következő:

a.)    Gyermekönkormányzat képviselői: (7)

Tirpák Noémi / Marcali Százszorszép Gyermekotthon

Ungureánu-Ányos Beatrix Izabella / Kaposvár, Gyermek- és Utógondozó Otthon

Pfeiffer Tamás / Kaposvár Zita Speciális Gyermekotthon

Bors Zsanett / Nevelőszülői Hálózat kaposvári körzete

Vincellér Rózsa / Somogyjádi központú lakásotthoni egység

Bogdán Zsolt / Nevelőszülői Hálózat nagybajomi körzete

Végh Balázs / Kaposvár, Gyermek- és Utógondozó Otthon

b.)    Ellátásban részesülő gyermek szülei, fiatal felnőttek képviselői: (6)

Orsós Anita ug. ellátott / Nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon

Orsós János Zoltán uge ellátott/ Kaposvár, Gyermek- és Utógondozó Otthon

Fehér Alex uge ellátott / Kaposvár, Gyermek- és Utógondozó Otthon

Csizmadia Márta uge ellátott / Nagyszakácsi gyermekotthon

Volford Márk uge ellátott / Kaposvár, Gyermek- és Utógondozó Otthon

Nagy Éva vérszerinti szülő / Kaposvár, Kölcsey u. 85.

c.)    Munkavállalók képviselői: (8)

Troszt Éva igazgató-helyettes

Vince Henriett igazgató-helyettes

Szente Róbert szakmai vezető

Krénusz István szakmai vezető

Kis-Pál Judit szakmai vezető

Tóth Gáborné gyermekfelügyelő

Balázsné Horváth Rita gyermekfelügyelő

Forgács Lászlóné nevelő

d.)   Fenntartó képviselője: (1)

Nábrádi Csilla

e.) Tanácskozási joggal: (1)

Dr. Berdár Valéria gyermekjogi képviselő

 

A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége képviseletében megjelent, az Érdekképviseleti Fórum elnöki tisztségét betöltő Nábrádi Csilla elnök felhívta a munkavállalókat képviselő tagok figyelmét arra, hogy a dolgozók az idei évben is kedvezményes áron vehetik igénybe a fenntartó üdülőit.

A következő ülésen kerül sor az új tisztségviselő választásra, amelynek előkészítésére Krénusz István kérték fel a fórum tagjai.

Címkék: Híreink


Vissza az előző oldalra